fbpx

Loading

In dit overzicht vindt u de meest voorkomende belastingvoordelen voor ondernemers, zodat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Wij zorgen er uiteraard voor dat als u klant van ZJ Advies bent deze indien mogelijk voor u toegepast worden.

 

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten mag u van uw winst aftrekken. Als u kan aantonen dat bepaalde kosten zijn gedaan met het oog op de zakelijke belangen van uw onderneming, mag u deze – in beginsel – in aftrek brengen. Let op, er zijn uitzonderingen.

Lees ook: Wat zijn zakelijke kosten?

 

Zelfstandigen aftrek

De zelfstandigenaftrek is een bedrag van maximaal € 7.030,- (2020) welk u van uw winst mag aftrekken. Om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek dient u te voldoen aan het urencriterium en dient u ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.

Lees ook: Zelfstandigen aftrek verlaagd. 

 

Startersaftrek

Met de startersaftrek mag u een bedrag van € 2.123,- van uw winst aftrekken. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigen-aftrek. Om gebruik te maken van de startersaftrek dient u korter dan vijf jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn en dient u te voldoen aan het urencriterium.

Lees ook: Wanneer heb ik recht op de startersaftrek?

Meewerkaftrek

Wanneer uw fiscale partner meer dan 525 uur in uw onderneming werkt, kunt u gebruik maken van de meewerkaftrek. Hiermee kunt u, afhankelijk van het aantal uur dat uw fiscale partner in uw onderneming werkt tot 4% van uw winst aftrekken. Om hiervan gebruik te maken dient u te voldoen aan het urencriterium, en uw fiscale partner dient geen vergoeding, of een vergoeding niet hoger dan € 5000,- te ontvangen.

Lees ook: Wat is de meewerkaftrek en heb ik er recht op?

 

Stakingsaftrek

Wanneer uw onderneming staakt dient u belasting te betalen over de stakingswinst. De stakingsaftrek mag u aftrekken van uw stakingswinst met een maximum van € 3.630,-.

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als u in een jaar investeert in nieuwe of 2e-hands bedrijfsmiddelen tussen de € 2.301 en € 318.449,- dan kunt u gebruik maken van de KIA. Afhankelijk van het bedrag van uw investeringen kunt u tot € 16.051,- van uw winst aftrekken. Investeringen van minder dan € 450 mag u niet meetellen voor de KIA.

Lees ook: Investeren en afschrijven m.b.t. bedrijfsmiddelen.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling bedraagt 14% van uw winst minus de ondernemersaftrek. Deze 14% mag u van uw winst aftrekken zodat u minder belasting hoeft te betalen over uw winst. U ontvangt de MKB-winstvrijstelling als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Lees ook: Heb ik recht op de MKB-winstvrijstelling?

Oudedagsreserve

Als ondernemer mag u jaarlijks een gedeelte van uw winst reserveren als oudedagsreserve. U reserveert hierbij 9,44% van uw winst, met een maximum van € 8.999,- waarover u dan geen belasting hoeft te betalen. Om gebruik te maken van de oudedagsreserve dient u te voldoen aan het urencriterium en dient u ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.

Aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Wanneer u in een jaar minimaal 500 uur besteed aan speur- en ontwikkelingswerk en hiervoor ook een verklaring heeft van RVO, dan heeft u recht op de aftrek. De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk bedraagt € 12.775,- en kan in bepaalde situaties verhoogt worden met € 6.391,-. Om van deze aftrek gebruik te maken dient u te voldoen aan het urencriterium.

 

De ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende aftrekposten waarvan voor een groot aantal u moet voldoen aan het urencriterium. De ondernemersaftrek verlaagt uw winst waardoor u minder belasting hoeft te betalen.

De ondernemersaftrek bestaat uit:

  • zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • meewerkaftrek
  • stakingsaftrek

Boekhouding uitbesteden aan ZJ Advies

Mocht u hulp nodig hebben bij het correct gebruik maken van de aftrekposten en belastingvoordelen voor ondernemers of de complete boekhouding willen uitbesteden dan helpen wij u hier graag bij. U kunt de boekhouding en belastingaangifte al vanaf 59 euro (excl. btw) per maand uitbesteden aan ZJ Advies. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk onze tarieven. U kunt ons ook op Facebook volgen om op de hoogte te blijven van het laatste fiscale nieuws. 

Mag ik werkkleding als zakelijke kosten aftrekken?

Veel ondernemers schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Welke voorwaarden dit zijn leg ik u...

Compensatieregeling kosten eHerkenning voor ondernemers

Afgelopen jaar werd bekend gemaakt dat bedrijven gebruik moesten gaan maken van eHerkenning om veilig  in te loggen bij verschillende overheidsinstanties. eHerkenning is niet gratis en daarom is er nu een compensatieregeling. Wij leggen u uit wat...

Zakelijke bankrekening; is het verplicht?

De zakelijke bankrekening, is dat eigenlijk verplicht? Wanneer u een bedrijf begint dan zijn er erg veel dingen waar u rekening mee dient te houden. Zo ook de zakelijke bankrekening, veel ondernemers vragen zich dan ook af of deze verplicht is. En wat zijn dan de...

Hoe gebruik ik de Visma Scanner?

Als u klant bent bij ZJ Advies dient u eens per maand uw bonnen te uploaden via STACK of de Visma Scanner. De Visma Scanner is erg makkelijk te gebruiken omdat u alleen een foto hoeft te maken van uw bon. Wij leggen u uit hoe de Visma scanner werkt.    Welke gegevens...

Inkopen via Alibaba en Aliexpress

  Als ondernemer is het verleidelijk om producten in te kopen bij Chinese Webshops zoals Alibaba en AliExpress. Vaak zijn producten bij Chinese webshops veel goedkoper dan bij Nederlandse webshops. Toch is het kopen van producten bij Chinese webshops niet zonder...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more