fbpx

Loading

Afgelopen tijd ben ik voor een aantal van mijn cliënten bezig geweest met het aanvragen van een btw-vrijstelling. Deze cliënten zijn zzp’ers in de zorg. Onder zzp’ers in de zorg heerst het grote misverstand dat alle zzp’ers in de zorg vrijgesteld zijn van btw. Dit is helaas niet het geval. Steeds vaker kom ik erachter dat de btw-vrijstelling niet of voor een deel niet van toepassing is. Alle reden om dit nog eens goed na te laten kijken.

 

 

Zelfs al heeft u eerder een btw-vrijstelling verkregen van de Belastingdienst dan kan het zijn dat deze btw-vrijstelling niet van toepassing is op andere opdrachten die u uitvoert. De btw-vrijstelling dient echt per zorginstelling en/of bemiddelingsbureau beoordeeld te worden.

 

Hoe werkt de btw-vrijstelling in de zorg?

In een van mijn eerdere blogs heb ik al uitgebreid omschreven hoe de btw-vrijstelling nu in elkaar steekt. Ik wil het dan ook laten bij een enkele verwijzing naar mijn eerdere blog. In dit blog wil ik u meenemen in de praktijk. Vaak klopt de btw-vrijstelling op papier, maar gaat het in de praktijk toch mis.

 

Wat gebeurt er bij het ten onrechte toepassen van de btw-vrijstelling? 

Het is daarom dan ook belangrijk om de btw-vrijstelling goed na te laten kijken. In veel gevallen is de btw-vrijstelling namelijk toch niet van toepassing. Indien u ten onrechte de btw-vrijstelling toepast kunt u een naheffingsaanslag van de Belastingdienst verwachten. Tevens kan de Belastingdienst dan een boete opleggen, omdat u de omzetbelasting niet heeft afgedragen terwijl u dat wel had moeten doen. Ga er dus niet vanuit dat het wel goed zit, maar ik adviseer om hier actief mee bezig te zijn.

 

Wanneer is er sprake van een ‘zuivere’ bemiddeling?

Verreweg de meeste zzp’ers in de zorg werken voor/via een bemiddelingsbureau. Deze bemiddelingsbureaus leggen vaak de verantwoordelijkheid voor de btw-vrijstelling bij de zzp’ers. Dit staat vaak in de overeenkomst tussen de zzp’er en het bemiddelingsbureau. Doch is er in veel gevallen enkel sprake van een btw-vrijstelling indien er sprake is van een ‘zuivere’ bemiddeling.

Van ‘zuivere’ bemiddeling is sprake indien de zzp’er via het bemiddelingsbureau werkt. Dit houdt in dat de verkoopfacturen vanuit naam van de zzp’er gericht zijn aan een zorginstelling of cliënt. Indien de verkoopfacturen – ook als deze door middel van selfbilling gemaakt worden – gericht zijn aan het bemiddelingsbureau, dan is er vaak geen sprake van een btw-vrijstelling.

Doch kan het voorkomen dat er geen sprake is van ‘zuivere’ bemiddeling indien de verkoopfacturen gericht zijn aan het bemiddelingsbureau. Dit is het geval als de betaling alsnog via het bemiddelingsbureau verloopt Bij ‘zuivere’ bemiddeling krijgt u in principe uitbetaald door de zorginstelling zelf.

Of de btw-vrijstelling van toepassing is hangt dus niet alleen af van de overeenkomst die u heeft gesloten met de zorginstelling en/of het bemiddelingsbureau, maar hangt vooral af van hoe de praktijk. Vooral de feitelijke omstandigheden zijn van belang. Wat gebeurt er nu werkelijk?

 

Is het hebben van een btw-vrijstelling voordelig?

Het maakt voor u zelf niet uit of uw diensten wel of niet btw-vrijgesteld zijn. De btw komt namelijk boven op uw uurtarief. Heeft u een uurtarief van €10,00 per uur en heeft u 10 uur gewerkt. Met btw-vrijstelling ontvangt u dan €100,00 zonder btw-vrijstelling ontvangt u €121,00. Die €21,00 wat u extra heeft ontvangen betaalt u weer aan de Belastingdienst. Per saldo betaalt u dus zelf niks.

 

Hoe verkrijg ik zekerheid?

Als u zekerheid wilt verkrijgen over de btw-vrijstelling dan is het verstandig om in ‘vooroverleg’ te treden met de Belastingdienst. Zij kunnen dan voor u beoordelen of de btw-vrijstelling wel of niet van toepassing is. Zelfs als u al een btw-vrijstelling heeft is dit zeer belangrijk.

Indien u dat wenst kan ik u ook helpen met het vooroverleg met de Belastingdienst. Ook kan ik voor u een btw-vrijstelling aanvragen indien dat nodig is. U kunt dan vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik hoop dat u naar het lezen van dit blog beter begrijpt hoe de btw-vrijstelling precies werkt. Ik wil u adviseren om dan ook altijd goed na te zoeken of na te laten zoeken of uw diensten wel of niet vrijgesteld zijn van btw.

Wilt u meer tips over boekhouden? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de aangifte inkomstenbelasting, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

Btw-vrijgesteld als zzp’er in de zorg

Een veel gehoorde vraag bij mij op kantoor is of u btw-vrijgesteld als zzp'er in de zorg bent. Hierop is echter geen eenduidig antwoord te geven. Wij zullen het u zo specifiek mogelijk uitleggen.    Vrijgesteld worden van btw als zzp'er in de zorg Allereerst is het...

Omzet en winst; wat is het verschil?

Omzet en winst zijn twee termen die u als ondernemer erg vaak hoort en die ook van groot belang zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat deze twee termen betekenen maar ook wat het verschil is tussen omzet en winst. Wij zullen dat voor u uitleggen met duidelijke...

Inkopen via Alibaba en Aliexpress

  Als ondernemer is het verleidelijk om producten in te kopen bij Chinese Webshops zoals Alibaba en AliExpress. Vaak zijn producten bij Chinese webshops veel goedkoper dan bij Nederlandse webshops. Toch is het kopen van producten bij Chinese webshops niet zonder...

Moet ik belasting betalen over bitcoins of andere cryptovaluta?

De bitcoins en andere cryptovaluta worden steeds populairder en verschijnen ook vaker in het nieuws, misschien heeft u er ook wel een aantal in uw bezit. Maar moet u hier ook belasting over betalen en hoe werkt dit precies? Wij leggen u dat uit in dit blog.  Wat valt...

Regelingen voor ondernemers m.b.t. het coronavirus

  Het coronavirus heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Zo worden veel ondernemers en zzp'ers momenteel getroffen door de coronacrisis. De overheid heeft een aantal coronavirus regelingen getroffen voor ondernemers. Wij hebben deze voor u verzameld en...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more

In verband met vakantie zijn wij gesloten tot 2 maart 2024. Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Indien u klant bij ons bent kunt u ons via WhatsApp een bericht sturen. Indien u geen klant bij ons bent kunt u het beste een mail sturen naar info@zjadvies.nl - na onze vakantie zullen wij dan op uw verzoek terug komen.

Dit zal sluiten in 20 seconden