fbpx

Loading

Gisteren was het weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Prinsjesdag is al sinds meer dan honderd jaar de dag waarop de overheid zijn plannen voor het volgende jaar bespreekt. Onderdeel van deze plannen is het belastingplan. Hierin staan de belangrijkste voorgenomen wijzigingen in de belastingwetgeving. Graag bespreek ik deze wijzigingen in de belastingwetgeving voor 2023 met u.

Wet inkomstenbelasting 2001

De Wet inkomstenbelasting 2001 zegt u waarschijnlijk niet zoveel, maar dat is de wet waarin alles omtrent de inkomstenbelasting opgeschreven staat. De hoogte van de belastingen en de manier waarop de belasting berekend worden staat in de Wet Inkomstenbelasting 2001. De belangrijkste wijzingen op een rij:

  • Het tarief van de eerste belastingschrijf gaat omlaag naar 36,93%. Dit betekent dat u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit gaat u niet gelijk in uw portemonnee merken. Het gaat namelijk slechts om een verlaging van 0,11% ten opzichte van 2022.
  • De kilometervergoeding voor werknemers en ondernemers gaat omhoog naar €0,21 per kilometer. Dit is een verhoging van €0,02 per kilometer ten opzicht van 2022. Dit is besloten om werknemers en ondernemers tegemoet te komen in de gestegen brandstofkosten.
  • Voor ondernemers (eenmanszaak/vennootschap onder firma) komt de fiscale oudedagsreserve te vervallen. Dit betekent dat u met ingang van 2023 geen gedeelte meer van de winst kan reserveren voor uw pensioen. Uiteraard blijft het nog wel mogelijk om fiscaal voordelig te sparen voor uw pensioen. Informeer bij een pensioenadviseur voor de mogelijkheden.
  • Verder zal in 2023 de zelfstandigenaftrek voor ondernemers (eenmanszaak/vennootschap onder firma) verder worden verlaagd. Deze zal in 2023 €5.030 bedragen. Dit is een verlaging met €1.280. De zelfstandigenaftrek zal in de volgende jaren telkens steeds verder worden verlaagd. Deze zal dan in 2027 nog maar €900 bedragen. Dit betekent dat ondernemers meer belasting moeten gaan betalen.
  • Als laatste belangrijke wijziging noem ik het vervallen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit voordeel voor de alleenstaande ouders of voor het ouder met het laagste inkomen komt te vervallen. Hierbij is het wel van belang erbij te vermelden dat waarschijnlijk iedereen die nu recht heeft op de inkomensafhankelijke combinatiekorting dit recht zal behouden tot het kind een leeftijd van 12 jaren bereikt heeft.

Wet vennootschapsbelasting 1969

De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 zegt u waarschijnlijk nog minder, maar dat is de wet waarin alles omtrent de vennootschapsbelasting bepaald wordt. Dit is de belasting die besloten vennootschappen en naamloze vennootschappen betalen over hun winst. Deze belasting heeft dus invloed op een groot deel van het MKB.

De belangrijkste wijziging is de wijziging in de hoogte van de te betalen belasting. De vennootschapsbelasting bedraagt in 2022 slechts 15% tot een winst van €395.000 en daarboven 25%. In 2023 zal de vennootschapsbelasting worden verhoogd. Tot een winst van €200.000 geldt een tarief van 19%, daarboven geldt een tarief van 25,8%. Dit is een flinke verhoging en deze wijziging kan het MKB tienduizenden euro’s gaan kosten.

Tot slot over de belastingplannen 

De wijzigingen in de inkomstenbelasting – waar verreweg de meeste Nederlanders mee te maken hebben – hebben slechts een beperkte invloed. Waarschijnlijk zal elke werknemer er licht op vooruit gaan, maar dit zal slechts gaan om een paar tientjes tot hooguit een paar honderd euro per jaar.

Naar mijn mening gaat het kabinet de rekening van de inflatie neerleggen bij de hardwerkende ondernemers in het MKB met een besloten- of naamloze vennootschap. De verhoging van de vennootschapsbelasting heeft namelijk slechts een geringe invloed op de grote bedrijven, omdat het grootste deel van hun winst al belast was tegen 25%. Ik heb mijn twijfels bij deze plannen en vraag me af of deze plannen er niet voor gaan zorgen dat de inflatie alleen maar hoger gaat worden.

Dit zijn de plannen die de het kabinet heeft gemaakt. Deze plannen worden pas definitief als ze worden goedgekeurd door de tweede- en eerste kamer. Er kunnen dus nog wijzigingen worden doorgevoerd in de plannen.

Wilt u meer weten over de belastingplannen? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van fiscale tips en nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de aangifte inkomstenbelasting, neem dan contact met ons op. ZJ Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en wij helpen u hier dan ook graag bij.

 

Belastingvoordelen voor ondernemers

In dit overzicht vindt u de meest voorkomende belastingvoordelen voor ondernemers, zodat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Wij zorgen er uiteraard voor dat als u klant van ZJ Advies bent deze indien mogelijk voor u toegepast worden.   Zakelijke kosten...

Verandering in de btw-regels voor e-commerce

Op dit moment bestaat er veel onduidelijkheid over de btw-regels in de e-commercesector. Per 1 juli 2021 worden deze regels dan ook verduidelijkt en eerlijker voor de lokale overheden. De wijzigingen in de huidige wet- en regelgeving hebben betrekking op de levering...

Urencriterium; voldoe ik als ondernemer eraan?

Als ondernemer heeft u vast wel eens gehoord van het urencriterium. Indien u voldoet aan het urencriterium heeft u ook recht op meerdere aftrekposten, wat fiscaal erg voordelig kan zijn. In dit blog leggen wij u uit wat het urencriterium is en hoe u eraan kunt...

Vijf redenen waarom gebruikers jou volgen op Instagram

Instagram is een sociaal medianetwerk waarop de gebruikers foto’s en video’s kunnen delen. Sociale media gaat een steeds grotere rol spelen en Instagram is het sociale mediakanalen die momenteel het snelst groeit. Zo heeft Instagram 830.000 meer gebruikers in...

Wat kost een boekhouder?

Heeft u een bedrijf en vindt u de administratie en boekhouding maar een vervelende en lastige klus? Een boekhouder kan dan de uitkomst bieden voor u. Maar wat kost een boekhouder eigenlijk? In dit blog leggen wij u uit wat een boekhouder kost en waarop die prijs...

Onze klanten: The M Bar

Wij zetten graag onze klanten in de spotlight, deze keer is dat Zoë Adriaanse van The M Bar. Zoë deelt haar verhaal en ondernemingstips met u en vertelt hoe ZJ Advies haar helpt met de boekhouding.   Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?  Ik ben Zoë Adriaanse en ik...

read more

Grijs kenteken bij een bestelauto – Let hier op

Het grijze kenteken is voor auto's (vaak bestelbusjes) in Nederland die een belastingvoordeel hebben. Maar wat zijn de eisen aan zo'n grijs kenteken? En waar moet je als ondernemer op letten? Dat leggen wij jou uit. Wat is een grijs kenteken?   Een grijs kenteken...

read more